Νέα παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση και ανάδειξη του εγκαταλειμμένου Κουμπέ στου Κορώνη Μαγαρά (φωτο)

Τη διάσωση ενός εγκαταλειμμένου αλλά σημαντικού μνημείου της πόλης του Ηρακλείου, της οθωμανικής Κρήνης του Κορώνη Μαγαρά, θέτει ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με παρέμβαση από την Ομάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΟΜ Μασταμπά – Ατσαλένιου. Η πρωτοβουλία είναι συνέχεια προηγούμενης που εκδήλωσε το κόμμα της Αριστεράς.

Δείτε:

ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: Παρέμβαση για διάσωση και ανάδειξη του μνημείου στον Κουμπέ Κορώνη Μαγαρά (φωτο)

 Κουμπές στου Κορώνη Μαγαρά: Κάποτε ήταν καταφύγιο και τώρα σκουπιδότοπος (Φωτο)

Η ανακοίνωση

Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, των τεράστιων προβλημάτων με το νερό και τη σημασία του, ο Κουμπές, στου Κορώνη Μαγαρά,  το θαυμάσιο αυτό Μνημείο, μπορεί να γίνει Πάρκο νερού και αναψυχής! Μπορεί να γίνει τόπος δροσιάς και εκπαίδευσης για το ρόλο του νερού στη σύγχρονη εποχή αντί να είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Είναι μια οθωμανική κρήνη σε τετράγωνο σχήμα με θόλο και καμάρες. Διαθέτει νερό που τρέχει όλο το χρόνο και δίπλα του υπάρχει χώρος για να διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής. Θεματικό Πάρκο που θα συνδυάζει το μνημείο με το νερό και θα αποτελεί χώρο σχολικών εκδρομών και αναψυχής. Διαθέτει πρόσβαση σε δύο δρόμους.   Ένα μνημείο που είναι εγκαταλειμμένο και παρατημένο, εάν αναπαλαιωθεί με τη βοήθεια της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μπορεί να ξαναγίνει χρήσιμος δημόσιος χώρος.

Στη κρήνη του Κορώνη Μαγαρά, πήγαιναν τα σχολεία εκδρομή, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η πυκνοκατοικημένη περιοχή θα αποκτήσει ένα χώρο πολλαπλών χρήσεων, αναψυχής, πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.α. Θα μπορεί να λειτουργεί σαν πάρκο νερού, που με κατάλληλες διαμορφώσεις, δενδροφυτεύσεις και διάφορα φυτά, να αποτελέσει όαση για την περιοχή! Αποτελεί ένα οραματικό έργο σπουδαίας σημασίας!

Έχει ιδιαίτερη αξία η συντήρηση και οι επισκευές του μνημείου, γιατί τώρα η κατάσταση είναι τραγική! Αποτελεί εστία μόλυνσης με τα στάσιμα νερά, τα βούρκα, τις λειχήνες, τα βρύα και οι πέτρες που κρέμονται. Ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος όπως είναι τώρα. Η εγκατάλειψη οδηγεί στην κατάρρευση ενός μνημείου του 17ου αιώνα, που για αιώνες αποτελούσε πηγή δροσιάς για τους ανθρώπους, τα ζώα και τα πουλιά. Οι ρωγμές στους τοίχους, οι τρύπες, οι πεσμένες πέτρες, τα δέντρα που φυτρώνουν πάνω στη τοιχοποιία δείχνουν το μέγεθος της εγκατάλειψης. Τα καλάμια και τα χόρτα κρύβουν ακόμη και την οπτική επαφή.

Οι ζημιές στο μνημείο δεν είναι εύκολο να καταγραφούν. Απαιτείται καθαρισμός και οι ειδικοί αφού κάνουν τις κατάλληλες εκτιμήσεις θα πουν τι χρειάζεται η αποκατάσταση του και θα συντάξουν τις απαραίτητες μελέτες.  Να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες και μελέτες εφαρμογής που θα πρέπει να υλοποιηθούν στην συνέχεια για την λειτουργική ανάδειξη του χώρου σαν μια υποδομή που θα ενισχύσει την προβολή της ιστορικής μνήμης και της  πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Οι εργασίες θα είναι απόλυτα συμβατές με τη φύση και τους περιορισμούς του ίδιου του χώρου, ήπιες και αναστρέψιμες και αφορούν σε οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες έτσι ώστε να φωτιστεί και να αναδειχθεί το μνημείο και οι εξωτερικοί χώροι. Να γίνουν καθαρισμοί των πρανών και των καλαμιών, έτσι ώστε να αποκαλυφθεί το μνημείο. Τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά θα πρέπει να γίνει άρση της επικινδυνότητας, με ήπιες οικοδομικές παρεμβάσεις, που δεν θα επηρεάσουν την φυσιογνωμία του μνημείου, για λόγους ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, οι παρεμβάσεις, στο χώρο εξωτερικά της κρήνης, που είναι ήδη διαμορφωμένος, αφορούν:

·       στη διευθέτηση του πρανούς, ώστε να αποφεύγεται η πτώση φερτών υλικών στον χώρο της εισόδου, ειδικά κατά την διάρκεια βροχοπτώσεων, παράλληλα και σε υποχώρηση από την πρόσοψη του μνημείου, που θα συγκρατεί τα χώματα του πρανούς, το οποίο θα είναι φυτεμένο με κατάλληλα επιλεγμένα ενδημικά και αρωματικά φυτά.

·       στη δημιουργία μικρής μονάδας WC, σε μορφή υπόσκαφου κτιρίου, το οποίο εξωτερικά θα καλυφθεί με την αντίστοιχη βλάστηση (1 ανδρών + 1 γυναικών + 1 ΑΜΕΑ, συνολικού εμβαδού 20,00 τ.μ.) και κατασκευή κατάλληλης ράμπας πρόσβασης.

·       Στην τοποθέτηση απλών πέτρινων καθιστικών, με ξύλινο κάθισμα, για ανάπαυση και αναμονή των πολιτών.

Η πρόσοψη της κρήνης, ήταν ιδιαίτερα επιμελημένη αλλά σήμερα έχει καταστραφεί. Στο εσωτερικό χώρο και ειδικότερα, τα δάπεδα και οι τοίχοι, θα πρέπει να επισκευαστούν με πατητή τσιμεντοκονία, σε γήινες αποχρώσεις, βασισμένη σε εποξικές ρητίνες υδατικής βάσης, σε επιφάνειες που έχουν υποστεί την κατάλληλη προετοιμασία (λείες, στεγνές και χωρίς ατέλειες). Διαμόρφωση σύμφωνα με μελέτη, που θα εκπονηθεί, για την δημιουργία θεματικού πάρκου στον περιβάλλοντα χώρους με κυρίαρχο θέμα το νερό.

Σίγουρα, τα αρχαία ποτάμια, οι παραπόταμοι, τα ρυάκια και οι χείμαρροι, τα πηγάδια και οι πηγές είχαν παλαιότερα πολύ μεγαλύτερα φορτία νερού από ό,τι σήμερα. Σίγουρα ακόμα και εκείνα τα χρόνια η παροχέτευσή τους θα ήταν μικρότερη κατά το καλοκαίρι και βέβαια δεν θα αποτελούσαν χώρους όπου κάποιοι επιτήδειοι πετούν διάφορα επικίνδυνα κι επιβλαβή υλικά. Η ανάσταση των χώρων του νερού μπορεί να προσφέρει στην πόλη εστίες δροσιάς, πολιτισμού και αναψυχής σε συνδυασμό με την ιστορική μνήμη! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί